Ktoré pomôcky do vody sú pre deti vhodné?

Fri Jun 24 2022

Je krásne horúce letné počasie a vy sa chystáte občerstviť sa s vašimi najmenšími k vode. Ale ktoré pomôcky sú pre deti vhodné?

To je ďalšia vaša veľmi často kladená otázka, na ktorú sa dnes pokúsime odpovedať. Pozor, bavíme sa tu o deťoch, ktoré navštevujú počas roka kurzy plávania. (4. mesiace - cca 10 rokov)

Medzi najčastejšie používané pomôcky, ktoré môžeme vidieť u detí na kúpaliskách patria nafukovacie kolesá, rukávniky a plávacie vesty. A to sú zrovna pomôcky, ktoré plaveckí inštruktori na deťoch neradi vidia.

PREČO?

Keď si všimnete deti ktoré používajú tieto pomôcky, väčšinou sú vo vode vo vertikálnej polohe (stoja) s hlavou nad hladinou a vodu nôžkami "šľapú", čo je úplný opak ako pri výučbe plávania, kde ich učíme na vode ležať v horizontálnej splývavej polohe s hlavou ponorenou a nohami kopať striedavo s nekrčením kolien. Plávanie v pomôckach dáva deťom pocit slobody, sebaistoty a bezpečia, ale ak sú v nich pričasto a pridlho, strácajú naučené schopnosti a zdraviu to tiež nepridáva.

Navyše pocit bezpečia je veľmi zradný. Ak sú RUKÁVNIKY nafukovacie, hrozí vyfučanie, alebo pretrhnutie. Vyťahujú ruky dieťaťa smerom hore, dieťa nemôže pripažiť a je obmedzené v pohybe.

NAFUKOVACIE KOLESO mení ťažisko dieťaťa, ak sa dieťa preklopí do vody tvárou vpred, nedokáže sa z nej samo zdvihnúť nad hladinu. !! Ďalšou hrozbou je možnosť vypadnutia. Ak do kolesa dáte dieťa, ktoré ešte samo nesedí, zaťažuje mu táto poloha chrbticu, dráždi mu nervovú sústavu a preťažuje mu bedrové kĺby.

PLAVECKÉ VESTY sú určené ako prevencia pri pobyte na plavidle, nie na bežný pobyt vo vode. Vesta tlačí deti do brady a do podpazušia, opäť mení ťažisko dieťaťa a obmedzuje voľný pohyb.

Za úplne nevyhovujúce považujeme tzv. BABYRINGY. Nafukovacie kruhy okolo krku bábätiek, obrázky ktorých nedávno zaplavili sociálne siete. Ťažisko, aj keď čiastočne nadľahčovaného tela, nesie krčná chrbtica a kruh dráždi nervové zakončenia v tejto oblasti. Výsledkom sú ramienka vytiahnuté k uškám a pri častom používaní skrátenie svalov.

Ktoré plavecké pomôcky teda používať?

Na lekciách ste sa určite stretli so SLÍŽAMI. Majú variabilné využitie a deti (ale aj dospelí) si s nimi užijú kopec zábavy. 😀 Deti na nich môžu jazdiť ako na koni, tlačiť ich pred sebou na spôsob dosky, alebo si vyskúšať polohu na chrbáte. Slíže sa dajú kúpiť v rôznych cenových reláciách, ich cena závisí od nosnosti. Preto ich odporúčame kupovať v špecializovaných obchodoch, aby ste potom neboli prekvapení, že deti neunesú. (www.rybicka.sk)

PLAVECKÝ PÁS s nadľahčovacími plavákmi. Ak je správne upevnený (v dolnej časti bruška) a primerane utiahnutý, udržuje dieťa v správnej polohe.

Penová PLAVECKÁ DOSKA. Pre malé deti s otvormi pre prsty, ktoré uľahčujú jej držanie. Pomáha deťom zostať v správnej vodorovnej polohe.

PLAVECKÉ PONTÓNY. Poskytujú rôznorodú možnosť využitia a zábavy. Dá sa na nich voziť, ležať... Staršie deti po nich môžu behať a následne skákať do vody.

❗️ Žiadne plavecká pomôcka nie je 100% bezpečná. ❗️

Aj keby mali deti rukávniky, koleso a vestu naraz. Preto platí jednoduché pravidlo. Bábätká patria do vody výhradne v náručí rodiča. Pomôcky na samostatný pobyt vo vode nepotrebujú žiadne. Deti do 5 rokov majte vo vode vždy na dosah, staršie deti na dohľad, aj keď už plávať vedia. Nikdy ich nenechávajte bez dozoru, iba tak si pobyt pri vode užijete s radosťou a v zdraví. 😍

Alexandra Prajová
Plavecká škola Zlatá Rybka

Na našej stránke používame cookies. Vo vode zasa lásku a rešpekt k dieťatku. Používaním webu s tým súhlasíte. Viac info

Rozumiem