Kde sa dá bezpečne chodiť plávať s malými deťmi počas leta?

Mon May 30 2022

VLASTNÝ BAZÉN

Mnohí z vás majú doma bazén, či už nafukovací, alebo zabudovaný do zeme. Sú najvhodnejšie pre plávanie s bábätkami do cca 2 rokov. V nich môžete s deťmi plávať bez obáv, ak dodržíte zopár pravidiel. Dajte si spraviť mikrobiologický rozbor vody, aby ste vylúčili prítomnosť zdraviu škodlivých baktérií. Kontrolujte pravidelne hladinu chlóru vo vode. Povolené množstvo pre dojčatá a batoľatá je 0,3 mg/l. Voda v bazéne by nemala byť príliš chladná. Vstupujete s deťmi do nej postupne, všímajte si ich reakcie a rešpektujte ich. Sú zvyknuté na určitú teplotu z kurzov a chladnejšia voda môže byť preniektoré z nich nepríjemná.

KÚPALISKÁ A AQUAPARKY

Ak sa rozhodnete pre návštevu verejných bazénov, venujte pozornosť výsledkom rozboru vody (mali by byt k nahliadnutiu na mieste, ale aj na stránke) Všímajte si, či je voda priezračná, či sú čisté steny bazéna a či ovzdušie okolo nepáchne po chlóre. O tom, ako sa starajú o hygienu Vám napovie aj čistota v sprchách a na taoletách. Pokiaľ dieťatko nie je náchylné na kožné ochorenia, jemné občerstvenie by mu uškodiť nemalo. Určite by sme obmedzili v takýchto zariadeniach ponáranie detí. Premelie sa v nich veľké množstvo ľudí, ktorých zdravotný stav nepoznáte. Detičky si z nich môžu domov priniesť zápaly spojiviek a pri chlipnutí vody aj črevné problémy.

PRÍRODNÉ JAZERÁ A PRIEHRADY

Či sú prírodné vodné plochy vhodné na kúpanie nájdete na stránkach UVZSR. Platí však, že štrkové jazerá sú vhodnejšie na kúpanie ako vodné plochy s bahnitým dnom. Pokiaľ je voda zakalená, páchne alebo sú v nej uhynuté ryby, vyhýbajte sa im s malými deťmi oblúkom.

MORE

Ak sa rozhodnete ísť na dovolenku k moru, mali by deti pobyt v morskej vode zvládnuť bez problémov. Samozrejme vyberajte pláže, ktoré nie sú poblíž prístavov lodí. Deťom doprajte čas na adaptáciu. Môže ich odradiť teplota vody, jej slanosť, vlny a hluk, ktorý vlny spôsobujú. Predsa len sú zvyknuté na kľudnú , teplú vodu v bazéne.😊 Ak im doprajete čas, budete im nablízku a povzbudíte ich, určite si pobyt pri mori spolu užijete.

Alexandra Prajová Plavecká škola Zlatá Rybka

Na našej stránke používame cookies. Vo vode zasa lásku a rešpekt k dieťatku. Používaním webu s tým súhlasíte. Viac info

Rozumiem