Prečo plávať s deťmi aj v zime

Thu Jan 27 2022

“Bŕŕŕŕ! Vonku je zima. Idem plávať? Nejdem plávať? “ Aj Vy riešite túto dilemu? Pohodlne sa usaďte, pretože nasledujúce slová sú určené práve Vám.😊

Vonku sa nám ochladilo. Počasie je daždivé, sychravé, aj obliekať viac vrstiev treba. Chystanie von už nie je taká pohodička ako v lete. Mnohí rodičia zvažujú, či vôbec má význam chodiť v tomto obdobi s deťmi plávať..

Naozaj sa treba v chladnom počasí obávať zvýšenej chorobnosti? Samozrejme že nie. Práve naopak. Voda a pohyb v nej podporuje stimuláciu lymfatického a respiračného systému a tým pomáha budovať imunitu. A tú dieťatko potrebuje, aby bolo zdravé.

V priestoroch Zlatej Rybky je leto po celý rok. Voda má 33 stupňov Celzia, vzduch je ešte teplejší. Vedľajším aspektom plávania je otužovanie. Pomalé, postupné a nenásilne. Najskôr vzduchom, potom vlažnou vodou a až keď sú deti na všetky tieto činnosti zvyknuté a vieme, že ich reakcie sú spojené s radosťou, prechádzame na studenú vodičku.

Po lekcii je k dispozícii sauna. Je vyhriata na 40 – 45 °C a taktiež slúži k posilneniu imunity detí. Navyše napomáha predchádzať problémom s hornými dýchacími cestami. Tá naša obsahuje soľné tehly. Minerálne kryštáliky solí, ktoré dieťatko vdychuje, prečisťujú nosové a prínosové dutiny. Pomáhajú aj alergikom a astmatikom. Pobyt v saune zlepšuje aj kvalitu spánku.

Teplotné rozdiely sa vyrovnavajú v aklimatizačnej miestnosti. Tu sa deti pohrajú s kamarátmi, doplnia tekutiny a vyplávané kalórie a pritom sa im vyrovnáva telesná teplota. V týchto priestoroch je možné dlhšie vlásky deťom vyfénovať a taktiež odporúčame dať drobcom pred odchodom malý kúsok vaty do ucha, aby sa zabránilo problémom s uškami vo veternejšom počasí. Približne po 20 minútach v aklimatizačnej miestnosti sú deti „vychladnuté“ a tak sa prechladnutia obávať nemusíte. Škoda v zime sedieť doma, nemyslite?

Pomohli Vám tieto slová? Ak chcete plávať s deťmi celoročne , neváhajte a prihláste sa na naše kurzy. Okrem plávania, imunity, zlepšenej koordinácie a motoriky, popracujeme na prežívani, emapatii a zmyslovom rozvoji. A získate nové priateľstvá. To tiež nie je na zahodenie.😉

Alexandra Prajová, Plavecká škola Zlatá Rybka

Na našej stránke používame cookies. Vo vode zasa lásku a rešpekt k dieťatku. Používaním webu s tým súhlasíte. Viac info

Rozumiem