Na čo si dať pri vode pozor?

Mon Jul 18 2022

O hygiene a nezávadnom prostredí sme si už písali (nájdete na našej stránke, sekcia články). Najdôležitejšia je však BEZPEČNOSŤ. Nikdy, nikdy a opäť opakujeme NIKDY nenechávajte deti pri vode bez dozoru. Ani na chvíľku. A ani vtedy ak majú koleso, či rukávniky, alebo aj kombináciu oboch. Za viac ako 30 rokov našej praxe sme sa stretli s viacerými prípadmi, keď sa deti dostali do problémov. O čo išlo?

Pošmyknutie a následný pád detí do bazéna, keď jedno dieťa strhlo do vody ďalšie.

Topenie dieťaťa v malom nafukovacom bazéne, kde dieťa dočiahlo na dno, ale pošmyklo sa a nevedelo sa postaviť.

Pád z móla do vody na výlete zo škôlky.

Skok do bazéna v jednej nestráženej chvíli, keď sa rodičia (vlastná skúsenosť) spoľahli, že stráži ten druhý. Dieťa bolo naučené skákať, ale vždy tam bol niekto, kto ho vytiahol. A ten tam teraz nebol. Vďaka za pohotového rekreanta, ktorý zasiahol. 😊

Pri mori blízko vlnolamov neďaleko brehu sa dieťa dostalo do jamy, ktorú vyhĺbili spodné prúdy a napriek tomu, že vedelo plávať a bolo na dohľad, spodný prúd ho ťahal pod hladinu. ( Otrasná vlastná skúsenosť, vytiahla som ho na poslednú chvíľu).

Dieťa zachraňujúce bábiku

Všetko sú to príbehy so šťastným koncom, ale stres a strach z vody si mnohé z týchto detí ( aj rodičov) nesú doteraz a odstraňuje sa veľmi ťažko a dlho.

Naše deti milujú vodu, nemajú z nej strach, ale spočiatku ani rešpekt. Preto sú schopné skočiť do fontány, ale rovnako aj z lode do jazera. Aj keď majú skúsenosti s plávaním a vo vode už všeličo dokážu, stále sú to deti. Rýchlo sa niečim zabavia, prestanú dávať pozor a nemajú súdnosť. Nedokážu ešte odhadnúť situáciu a ľahko precenia svoje sily.

Ak máte doma bazén, uistite sa, že dieťa sa k nemu nedostane. (Najlepšie je ohradenie)

Pozor na prekrytie bazéna, či už plachtou, alebo lamelami. V deťoch evokuje pevnú plochu a aj obrovské lákadlo sa po nej prebehnúť.

Buďte pri vode pre vaše deti prítomní v čase a aj pozornosťou a užívajte si spoločne. Len tak si z pobytu pri tomto nádhernom živle odnesiete krásne spomienky. 😍

Alexandra Prajová
Plavecká škola Zlatá Rybka

Na našej stránke používame cookies. Vo vode zasa lásku a rešpekt k dieťatku. Používaním webu s tým súhlasíte. Viac info

Rozumiem